Verbeter je inspecties en onderhoud

Alle waterkanten in beeld via je maaimachine – verbeter je inspecties en onderhoud

Inspecties langs de waterkant kosten vaak veel tijd. Waterwegen zijn lang niet altijd goed bereikbaar vanaf de weg en liggen vaak in afgelegen gebieden. Bij aankomst wordt vaak al snel geconcludeerd dat er niks aan de hand is en gaat de inspecteur weer verder naar de volgende locatie. Kan dat slimmer? In samenwerking met Hobelman en Waterschap Drents Overijsselse Delta voeren we een pilot uit om de waterkant in kaart te brengen in ons Buitenruimte Dashboard. We vroegen Jeroen Waanders (adviseur innovatie, Waterschap Drents Overijsselse Delta) naar zijn ervaring.

Jeroen Waanders: “Onderhoud van oevers en sloten brengt nu nog veel handmatige administratie met zich mee. Door camera’s te plaatsen op graafmachines en te werken met algoritmes, willen we de administratieve rompslomp voor onze mensen fors verminderen. Zo kunnen ze veel gerichter hun werk doen én we krijgen meer inzicht in wat onze inspanningen opleveren en wat er gebeurt in het gebied. Samen met Camenai onderzoeken we stap voor stap de mogelijkheden.

De eerste vraag was: kunnen we een onderhoudsmachine überhaupt uitrusten met een camera en wat zien we dan op de beelden? Inmiddels weten we dat het kan en dat de beelden de juiste informatie leveren. De volgende stap is, testen wat we met algoritmes kunnen controleren. Bijvoorbeeld of we de sloot op de juiste manier hebben gemaaid of dat er schade is aan de oever en wat voor schade dat is. Daar zijn we nu volop mee bezig.

Wat mij betreft zijn we één team, inclusief de machinebouwer die de camera’s inbouwt in onze graafmachines. Het leuke is dat we elkaar aanjagen om verder te komen. We zien steeds meer kansen. Niet alleen voor onze eigen branche, maar ook voor gemeenten of andere instanties. Het is een bijzondere samenwerking, die laat zien dat je elkaar ontzettend kan helpen als je een vergelijkbare motivatie hebt.

Wil jij ook je waterkant in kaart hebben? Boek direct een demo van ons Buitenruimte Dashboard of Neem contact met ons op.

Het leuke is dat we elkaar aanjagen om verder te komen.
Jeroen Waanders, adviseur innovatie, Waterschap Drents Overijsselse Delta