Zwerfafval en volle goten detectie

Gemeente Heerhugowaard verlengt samenwerking met een extra jaar

Heerhugowaard is een van onze eerste klanten. We vonden elkaar omdat ons concept perfect aansloot bij de behoefte aan real-time informatie van de gemeente. We zijn samen op ontdekkingstocht gegaan. We zijn begonnen met het aanbieden van een actueel straatbeeld in het dashboard. Hierdoor hoefden de medewerkers hun kantoor niet meer uit om te weten wat de stand van zaken op straat was. Dat scheelde al heel wat ritjes!

Afgelopen jaar hebben we op basis van de resultaten van de pilot en de feedback van Heerhugowaard ons Buitenruimte Dashboard geheel vernieuwd. De gebruikersinterface is intuïtiever en de eerste detectie-algoritmes op basis van kunstmatige intelligentie zijn klaar. Volgend jaar gaan we actief signaleren waar zwerfvuil ligt en overmatig onkruid groeit.

We spraken Hans Schouten (coördinator Integraal Beheer van de Openbare Ruimte (IBOR), Gemeente Heerhugowaard) over zijn ervaringen van het afgelopen jaar en de uitdagingen voor het nieuwe jaar.

Schouten: “We dachten: hoe mooi zou het zijn als je real-time kunt zien hoe de buitenruimte van je stad eruitziet. Dat je voortdurend kunt monitoren waar zwerfafval ligt of waar onkruid groeit op plekken waar het niet hoort. En het zou nog mooier zijn als je een systeem zou hebben dat aangeeft wanneer je moet ingrijpen. Dus dat je een seintje krijgt als de hoeveelheid onkruid of zwerfafval zodanig toeneemt, dat je actie moet ondernemen. Daar kwam Camenai op ons pad.

Camenai gaf aan dat zij met foto’s en algoritmes inzicht kan geven in het soort en de omvang van zwerfafval of een ander element in de buitenruimte. Stel je wilt zicht hebben op het aantal rondslingerende pizzadozen in parken. Een actueel vraagstuk, want veel mensen laten tegenwoordig pizza’s bezorgen in het park. Aan de foto’s kun je dan zien op welke plekken het in de parken groen, oranje of rood kleurt, dus of er geen of meerdere pizzadozen liggen. Daar kun je dan efficiënt je mensen naar toe sturen om de boel op te ruimen.

Het is een leuke samenwerking. Camenai is enorm enthousiast. We hebben de pilot met een jaar verlengd. We zijn goed op weg, maar er valt nog veel te onderzoeken. Welke voertuigen zijn het meeste geschikt om uit te rusten met camera’s? Hoeveel foto’s kunnen we verwerken? Hoelang wil je die bewaren? Hoe regel je het goed in verband met de AVG? Dat zijn onderzoeksvragen die er nu nog zijn en waar we samen met Camenai aan werken.”


Wil jij ook je inzicht in je straten en minder zwerfafval? Boek direct een demo van ons Buitenruimte Dashboard of Neem contact met ons op.

Het is een leuke samenwerking. Camenai is enorm enthousiast.
Hans Schouten, Teamleider bij Gemeente Heerhugowaard en Langedijk.