Nieuwe functie: Heatmap

Heatmap: direct zien waar veel zwerfafval ligt

In één oogopslag zien waar veel en weinig zwerfafval ligt. Dat kan met de ‘heatmap’. Een nieuwe functie in het Camenai Buitenruimte Dashboard. Met behulp van de heatmap kun je de buitenruimte nog efficiënter beheren en gerichter mensen en materieel inzetten.

We zijn voortdurend bezig om ons product verder te ontwikkelen. De feedback die we van klanten ontvangen helpt daarbij enorm. Een van onze laatste innovaties is de heatmap, een nieuwe functie in ons Buitenruimte Dashboard.

Wat is het Buitenruimte Dashboard?

De camera’s in voertuigen van onze klanten maken foto’s van de straten, pleinen en parken waar ze doorheen rijden. Met onze algoritmes analyseren we deze beelden. Vervolgens kan de klant op het Camenai Buitenruimte Dashboard zien waar zwerfafval ligt en daar actie op ondernemen. Dat was al mooi, maar het kon nog beter.

Inzicht in hoeveelheid zwerfafval

Onze klanten wilden preciezer inzicht in de hoeveelheid zwerfafval op een bepaalde plek. Dus waar ligt veel en waar ligt minder zwerfafval. Als je dat weet, kun je prioriteiten stellen en gerichter mensen en materieel inzetten. Voor één mondkapje laat je immers geen reinigingsploeg opdraven. Daar konden we wat mee.

Heatmap: groen, geel, oranje, rood

We ontwikkelden de heatmap in ons Buitenruimte Dashboard. Deze laat in één oogopslag zien waar weinig tot veel zwerfafval ligt. Het werkt heel simpel. Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje, rood. Hoe roder bepaalde plekken kleuren, hoe meer zwerfafval. Maar er is meer. Een onderliggende dekkingskaart laat ook zien welke route is gereden door het voertuig met de camera. Op basis daarvan kun je vaststellen: is dit deel van de wijk of de straat nu echt schoon of ben ik er (nog) niet geweest?

Detecties van zwerfaval in het Buitenruimte Dashboard

Compleet en objectief

Het voordeel van de heatmap en ons Buitenruimte Dashboard is dat je snel een goed beeld krijgt van de zwerfafvalproblematiek in de hele gemeente. En dus niet alleen op de paar plekken waar toevallig net geschouwd is. Bovendien is de heatmap gebaseerd op feitelijk beeldmateriaal en niet op de – soms afwijkende – interpretaties van een inspecteur (wat de één kwaliteitsniveau A vindt, vindt de ander kwaliteitsniveau B). Ander voordeel is dat de heatmap laat zien wat de inwoners zien. Je kijkt als het ware door de ogen van de inwoners naar je gemeente. Dat maakt het ook makkelijker om prioriteiten te stellen.

Interessant voor beheer en beleidsmonitoring

De informatie op de heatmap helpt om je reinigingsdienst efficiënter in te plannen en aannemers bij te sturen. Maar je kunt met de heatmap ook gebruiken voor onze andere detectiealgoritmes; zoals afvalzakken of grof vuil dumpingen. En dat is weer interessante informatie als je bijvoorbeeld bent overgestapt op DIFTAR. Je kunt dan in de gaten houden of er ineens veel meer afvalzakken worden gedumpt en waar. In dat geval is de heatmap een uitstekend instrument voor beleidsmonitoring.

Detecties van afvalzakken en grof vuil

Interesse? Boek een demo!

Meer weten? Tijdens een demo krijg je een goed beeld van wat het Buitenruimte Dashboard en de afvaldetectie-algoritmes voor jou kunnen betekenen. Dus neem contact met ons op of boek direct een demo. Dan spreken we elkaar binnenkort, live of digitaal.