Veelgestelde vragen foto-inwinning

Worden er foto’s gemaakt in mijn gemeente?

Met behulp van de Camenai applicatie kunnen er door Camenai, klanten van Camenai of andere partijen die in opdracht van Camenai dan wel haar klanten, foto’s van de buitenruimte worden ingewonnen. De voertuigen waarmee inwinning plaatsvindt varieert van reguliere personenauto’s tot vuilniswagens, maaimachines en fietsen. De voertuigen (of vaartuigen) zijn veelal van onze klanten, maar kunnen ook van externe aannemers zijn of bijvoorbeeld van inwoners.

Er kunnen alleen foto’s gemaakt worden in actieve opnamegebieden die – veelal in overleg met de klant – door Camenai worden ingesteld. Benieuwd of er actieve opnamegebieden zijn in uw woongebied? Klik dan hier voor een actueel overzicht.

Aan wie worden de gemaakte opnamen beschikbaar gesteld?

De foto’s zijn alleen beschikbaar voor Camenai en haar klanten via een website met toegangsbeveiliging. De database is dus niet openbaar voor bijvoorbeeld particulieren.

De foto’s worden gebruikt ten behoeve van inspectie en beheer van de buitenruimte, visuele, ontwikkeling van ruimtelijke plannen, voorbereiding van werkzaamheden in de openbare ruimte en andere (maatschappelijke) belangen. Voordat Camenai de opnamen hiertoe beschikbaar stelt aan haar klanten worden herkenbare personen en kentekens van auto’s onherkenbaar gemaakt (‘geblurd’).

Klanten van Camenai bevinden zich zowel in de publieke (zoals gemeenten en waterschappen) als particuliere sector (bijvoorbeeld aannemers van onderhoud en beheer in de openbare ruimte).

Hoe wordt de privacy van de burger gewaarborgd?

Gezichten en kentekenplaten die in de opnames zijn vastgelegd worden door middel van ‘blurring’ (vervagen) onherkenbaar gemaakt. Daarnaast is de database alleen toegankelijk voor de desbetreffende klanten van Camenai en niet openbaar op bijvoorbeeld het Internet beschikbaar. Bovendien heeft Camenai andere maatregelen getroffen om de toegang tot het beeldmateriaal te beschermen en te beperken, zoals versleuteling van de beelden op de camera’s, strikt beveiligde servers waar het beeldmateriaal op staat en autorisaties voor toegang tot de beelden.