Afvalbeheer met AI

Webinar gemist over slim afvalbeheer met AI? Hier een kort verslag

Tijdens het webinar ‘Inzet van Artificiële Intelligentie (AI) voor afvalbeheerders’ lieten we zien hoe AI organisaties kan helpen om het afvalbeheer efficiënter, goedkoper en beter uit te voeren. Voor wie het webinar gemist heeft, behandelen we hier de belangrijkste voordelen van afvalbeheer met behulp van AI en lees je hoe je kunt deelnemen aan ons ‘Afval de baas-programma’.

Op 16 en 28 september nam Ank van Paassen, Business Developer bij CamenAI, de bezoekers van het webinar mee in de wereld van Artificiële Intelligentie. Vraag die centraal stond, was: op welke manier kun je deze nieuwe techniek gebruiken om het afvalbeheer van je organisatie efficiënter in te richten?

Wat is Kunstmatige Intelligentie?

In het begin werd Artificiële Intelligentie of Kunstmatige Intelligentie vooral gezien als speelgoed voor de academische wereld. Toen bleek dat een computer met behulp van Kunstmatige Intelligentie een schaakgrootmeester als Gary Kasparov kon verslaan (1996), werd langzaam duidelijk hoeveel potentie deze nieuwe techniek had. Inmiddels is AI overal. Tesla gebruikt AI om zijn auto’s zelfrijdend te maken, in het ziekenhuis wordt AI gebruikt om longschade bij coronapatiënten vast te stellen en je telefoon kan met behulp van kunstmatige intelligentie foto’s sorteren op persoon en thema.

Hoe pas je AI toe in afvalbeheer?

Kun je AI ook toepassen om afvalbeheer efficiënter te maken? Het antwoord is ‘ja’. Met behulp van AI kun je automatisch zwerfafval, bijplaatsingen en verkeerd geplaatst grofvuil detecteren in het straatbeeld. Hoe dat werkt? Camenai plaatst een camera op een willekeurig voertuig van de klant, zoals bijvoorbeeld een vuilnisauto, inspectieauto, maaimachines, quad, of een boot. De camera maakt om de zoveel meter foto’s die online verstuurd worden naar het Camenai platform.

Set van duizenden foto’s

Vervolgens plaatsen wij op de foto’s kaders om de objecten waarvan de klant wil dat de computer ze straks automatisch herkent, denk aan een losse afvalzak, plastic flesjes, etc. Zo ontstaat er een set met duizenden foto’s waarmee je met behulp van software een ‘model’ kunt trainen op het herkennen van de gewenste items in de buitenruimte. Als het model goed werkt, wordt het toegevoegd aan het Camenai Buitenruimte Dashboard. Als klant kun je dan op elk gewenst moment zien hoe de buitenruimte eruit ziet en daarop anticiperen.


Wat kun je met zo’n actuele beeldbank?

‘De toepassingen zijn legio’, legt Ank uit. Ze geeft een aantal voorbeelden: ‘Je kunt afval detecteren, maar ook overmatige onkruidgroei in goten, graffiti op straatmeubilair, scheefhangende verkeersborden, etc. Onder verschillende weersomstandigheden, op verschillende tijdstippen en op moeilijk bereikbare plekken. Zo kun je gerichter mensen en materieel inzetten, kun je problemen vroegtijdig signaleren en krijg je grip op de buitenruimte.’

Aansluiting op eigen systemen mogelijk

Een vraag van de deelnemers is of je het Buitenruimte Dashboard ook kunt aansluiten op je eigen systemen. Ank antwoordt bevestigend: ‘Het is mogelijk om het dashboard aan te sluiten op eigen applicaties en systemen. Ook kun je foto’s aanleveren via andere bronnen, eigen AI-modellen of open-source modellen toevoegen en een koppeling maken met interne systemen voor weergave en verwerking.’

Meedoen aan het ‘Afval de baas-programma’

Tot slot maakt Ank de deelnemers aan het webinar attent op het ‘Afval de baas-programma’. Tijdens deze pilot kun je kennismaken met de voordelen van afvalbeheer met AI. De pilot duurt drie maanden. In die tijd ontwikkel je samen met Camenai een, op jouw situatie en organisatie afgestemd, model om meer grip te krijgen op de buitenruimte. Het ‘Afval de baas-programma’ bestaat uit:

  • Beelden inzamelen en toegang tot het Camenai Buitenruimte Dashboard;
  • Deelname AI-workshop;
  • Gebruikersdag met alle afvalbeheerders die meedoen aan het afvalprogramma om na afloop ervaringen te delen;
  • Ook inlogaccount voor andere afdelingen.

De reacties van de deelnemers waren positief. Zowel over het webinar als over deelname aan de pilot. Ook meedoen met het ‘Afval de baas-programma’? Of wil je een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van Camenai voor jouw organisatie? Neem contact met ons op of boek direct een demo.