Najaarsactie: het waterschap in beeld

Verzamel nu ondersteunend beeldmateriaal voor de winterklussen

Wat is de staat van de beschoeiing, zijn de peilschalen nog goed leesbaar en waar bevinden de kolken zich eigenlijk? Zomaar een greep uit de vragen waar nu vaak een veldinspectie voor nodig is. Hoe handig zou het zijn als deze vragen straks beantwoord kunnen worden door het simpelweg openen van het Camenai Buitenruimte Dashboard? Waterschappen kunnen nu kennis maken met de beeldbank tijdens onze speciale najaarsactie.

Het Camenai Buitenruimte Dashboard is een actuele online beeldbank, waarop deze informatie snel inzichtelijk is. De voordelen? Minder veldinspecties, bredere kennis van de actuele staat van de buitenruimte in de gehele organisatie en een handig middel om als objectief naslagwerk te gebruiken bij vragen en meldingen. Daarbij is het ook mogelijk om historische foto’s te raadplegen, waardoor je veranderingen in de tijd eenvoudig kunt monitoren. En dat is niet alleen handig voor beheer, maar ook voor handhaving en aansprakelijkheidsdiscussies.

De camera als passagier

Hoe we die beeldbank opbouwen? Met een eenvoudige recorder die als passagier meegaat met de dagelijkse werkzaamheden. De machinist of kapitein start simpelweg zijn voertuig en voert zijn werkzaamheden uit, terwijl de camera ondertussen volledig automatisch foto’s maakt. De medewerker heeft er geen omkijken naar.

De camera geïnstalleerd op een maaimachine van Waterschap De Dommel.

Foto’s op moeilijk bereikbare plekken

Onze recorder is eenvoudig: een app voor een standaard (iOS of Android) mobiele telefoon. Dat maakt de camera ook erg flexibel inzetbaar. Zo maken we bijvoorbeeld foto’s vanaf maaimachines, trekkers, quads en zelfs inspectieboten. Omdat de camera’s met medewerkers mee rijden, is het ook mogelijk foto’s te maken in beschermd gebied, op plekken waar alleen inspecteurs mogen komen.

Zo verzamel je unieke beelden, waarmee de gehele organisatie inzicht krijgt in de planten die op de oever groeien, de type beschoeiing langs de waterkant en de staat van de kunstwerken in het beheergebied. En het mooie is: de beelden zijn de volgende dag al geanonimiseerd (blurren van kentekens en gezichten) en direct beschikbaar voor alle medewerkers. Indien gewenst, passen we ook Artificiële Intelligentie (AI) toe om direct onregelmatigheden te detecteren, zoals bijvoorbeeld zwerfafval.

Denk ook eens aan het meegeven van een camera aan een aannemer; zodat je direct het resultaat kunt zien van het snoeien van de bomen of het maaien van het gras. Dat scheelt weer een kwaliteitscontrole na afloop.

Berenklauw langs de waterkant in Waterschap De Dommel.

Praktisch en kosten-effectief

De keuze voor een mobiele telefoon als recorder, en daarmee voor standaard consumentenelektronica, maakt het economisch realistisch ook op frequentere basis beelden in te winnen. Zodoende krijg je veranderingen snel inzichtelijk. Dat de recorder als passagier meerijdt of -vaart, maakt bovendien dat er geen extra voertuigen en/of chauffeurs nodig zijn.

Uit de praktijk

Op dit moment zijn we volop beelden aan het schieten in Waterschap Rijn & IJssel. Informatie-adviseur en digitale kickstarter Norbert Vervaet vertelt: “Met Camenai krijgen we beelden van locaties waar de gevestigde aanbieders van beeldbanken niet komen. Zo rijdt onze dijkinspecteur met een camera op een quad en wint beeldmateriaal in daar waar bijvoorbeeld Google en Cyclomedia niet met hun voertuigen kunnen komen.

De beelden hebben direct meerwaarde. Onlangs is Waterschap Rijn en IJssel gestart een dijktraject te versterken. Van dat traject hebben we recent met de camera’s van Camenai beelden ingewonnen. Iedereen op kantoor kan nu vanachter zijn bureau snel zien wat de actuele staat is en de beelden zijn ook goed voor de beeldvorming van de projectomgeving.

Daarnaast stimuleer ik het gebruik van de beelden ter ondersteuning bij het beoordelen van onderhoudsmeldingen. We hebben een koppeling opgezet, waardoor de beelden van Camenai direct zichtbaar zijn in ons eigen meldingenbeheersysteem. Wanneer er een melding binnenkomt, kunnen we dus direct zien of er op die plek foto’s van Camenai beschikbaar zijn. Je ziet nu ook een groeiende belangstelling van andere afdelingen.”

Ondersteunend beeld bij het beoordelen van onderhoudsmeldingen in Waterschap Rijn & IJssel. Op deze ingewonnen foto kunnen we zien dat de duiker mogelijk verstopt is.

Najaarsactie

Ook kennis maken met het Camenai Buitenruimte Dashboard? Sluit nu aan bij onze najaarsactie en ervaar zelf de meerwaarde van een actuele beeldbank op moeilijk bereikbare locaties. Start nog in september met foto’s maken vanaf drie zelf te kiezen voertuigen en wie weet scheelt het je straks in de winter al de nodige veldinspecties. Meer weten? Neem contact met ons op of boek direct een demo. Dan spreken we elkaar binnenkort, live of digitaal.

We hebben een koppeling opgezet, waardoor de beelden van Camenai direct zichtbaar zijn in ons eigen meldingenbeheersysteem.
Norbert Vervaet, Informatie-adviseur Waterschap Rijn & IJssel