Pilot zwerfafvaldetectie

Pilot zwerfafvaldetectie in Leeuwarden succesvol afgerond

Camenai heeft in samenwerking met de Gemeente Leeuwarden een pilot gedaan om meer inzicht en grip te krijgen op zwerfafval als onderdeel van het programma DIFTAR. Doel: het automatisch detecteren van zwerfafval in de buitenruimte. De eerste stap was het maken van actuele foto’s met onze recorder-app. Vervolgens hebben we deze foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie gescand op zwerfafval. Het resultaat mag er wezen: een verbeterd zwerfafval-algoritme en een tevreden klant.

Anna van Berkum (Beleidsadviseur Wijkzaken, gemeente Leeuwarden) aan het woord:“Camenai heeft ons zelf benaderd. Wij zijn als gemeente natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om onze openbare ruimte beter te beheren, dus we waren direct geïnteresseerd. De pilot is inmiddels afgerond en de uitkomst is dat deze techniek zeker gebruikt kan worden om in kaart te brengen waar zwerfvuil ligt. Het hogere doel is dat we met behulp van algoritmes het zwerfafval in de toekomst ook gerichter en efficiënter kunnen opruimen. Een vervolgstap zou kunnen zijn om dat samen met Camenai te onderzoeken.

Ik vond het heel leuk om hierbij betrokken te zijn en een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het product. Vaak is het bij dit soort trajecten toch een beetje eenrichtingsverkeer: wij in de rol van opdrachtgever en zij in de rol van leverancier, maar bij deze pilot was dat echt anders. Ze benadrukten ook steeds: fijn als je vragen stelt en meedenkt, want wij zijn aan het leren, voor ons is dit ook echt een pilot. Dan krijg je vanzelf een open sfeer. Je werkt er samen aan dat een innovatie beter wordt.”

Ook interesse in een zwerfafvalpilot?

Boek direct een demo van ons Buitenruimte Dashboard of schrijf je in voor ons gratis webinar: ‘Inzet van Artificiële Intelligentie (AI) voor afvalbeheerders’.

Ze benadrukten steeds: fijn als je vragen stelt en meedenkt.
Anna van Berkum, Beleidsadviseur Wijkzaken, gemeente Leeuwarden