17 april 2025
Camenai en Waterschap Rijn en IJssel: Innovatief Waterbeheer met Beeldtechnologie en AI
Camenai versterkt waterschappen in het beheren van het complete bestek
Afvaldumping
AI detectie

Uitdagingen in het Beheer van Waterinfrastructuur

Het beheren van dijken, watergangen en onderhoudspaden vraagt om nauwkeurigheid en overzicht. Door de omvang en diversiteit van het areaal van een waterschap, met veel afgelegen locaties, is het een uitdaging om actuele en objectieve informatie over de staat van deze infrastructuur te verzamelen. Traditioneel vertrouwt men op interne kennis en fysieke inspecties. Indien er lokaal iets speelt op of rondom kunstwerken, is er niet altijd objectieve (beeld)informatie beschikbaar.

Camenai’s Oplossing – Actuele Beeldbank voor Efficiënter Beheer

“Dit is waar Camenai ons te hulp schiet”, aldus Norbert Vervaet van Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ), “tijdens onze reguliere maairondes wordt nu circa 80 á 90% van het areaal gefotografeerd, waardoor een actuele beeldbank ontstaat. We hoeven daarom niet altijd meer op locatie te komen. Deze innovatie bespaart niet alleen tijd en kosten door het verminderen van fysieke inspecties, maar geeft ook toegang tot locaties die voorheen buiten beeld bleven. Dit geeft onze units een up-to-date overzicht van de werkelijke situatie, van begroeiing, waterkwaliteit en kwantiteit (droogval), schades en de conditie van dijken plus kunstwerken.”

Breed Gebruik en Toekomstmogelijkheden met AI

De beeldbank wordt breed ingezet binnen onze organisatie, van hydrologen tot projectuitvoerders, van ecologen tot beheerders en onderhoudsmedewerkers. Mijn collega’s gebruiken de foto’s voor dagelijkse taken, vooral voor het goed kunnen verplaatsen in een situatie, voor handhavingszaken en er is een start gemaakt om uit de vele miljoenen foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie dié foto’s eruit te halen waar we naar op zoek zijn (bijv. locatie van onze borden). Door data over meerdere jaren te verzamelen, ontstaat bovendien een historisch archief. Dit stelt ons in staat om ontwikkelingen in de tijd te vergelijken, een krachtig hulpmiddel bij planvorming en risicobeheer.” Een voorbeeld hiervan is dat als we bepaalde exoten hebben bestreden, dat we het effect via het beeldmateriaal na de bestrijding kunnen monitoren. We blijven nog altijd wel op locatie komen, maar we verwachten dat de frequentie zal afnemen.

Samenwerking voor Slimmer Waterbeheer

Samen met Camenai werkt WRIJ zo aan slimmer waterschapsbeheer. De combinatie van actuele beelden, historische inzichten en efficiëntere processen versterkt het waterschap in haar dagelijkse taken.